пʼятницю, 6 червня 2008 р.

Що таке гіпноз?



Метафора гіпнозу

Процес мислення

Розяснення явища гіпнозу допомагає нам зрозуміти як ми обробляємо безперервний потік інформації, який бомбардує нас кожен день. Наша свідомість працює як воротар. Вона виносить судження, критикує, сприймає або відхиляє інформацію для зберігання в нашій довготривалій пам'яті або несвідомому. З постійними повторами або репетиціями тієї самої інформації або досвіду, наші думки можуть втілитись і перерости в діяльність.

Несвідоме зберігає усі наші звички, зразки поведнки, цінності та переконання. Це також домівка нашої уяви, так само як і центр керування нашим тілом. Воно задає нашому серцю ритм ударів, легеням - ритм дихання і контролює кожен крок, що ми робимо кожен день нашого життя. Це дуже могутня сила.

Якщо одного разу несвідоме проявило певний зразок поведінки, то його дуже важко буде згодом зламати. Уявіть, що несвідоме - це жорсткий диск вашого комп'ютера. Якщо одного разу ви завантажили програму, вона автоматично програватиметься кожного разу, коли ви її вмикатимете. Чим частіше ми повторюємо дію, тим довшими в цієї поведнки виростають коріння. Наприклад, повторюючи дію 36, 000 разів, ця дія швидше за все стане постійним невід'ємним елементом щоденної рутини. Це кількість разів, коли палій підкріплює свою звичку, щоденно випалюючи по пачці цигарок на день протягом 10 років.

Техніки садівництва

Уявіть, що несвідоме - це теплиця. Троянди або отруйний плющ - обоє можуть проростати в родючій землі. І, навіть, якщо головним завданням свідомості є слідкувати за тим, що потрапляє до несвідомого, ми всього лише люди, які час від часу роблять помилки. Гіпноз пропонує унікальну можливість вирощувати не тільки бур'ян, але також зерна альтернативної позитивної поведінки.

Причиною того, що люди мають такі труднощі у зміні довготривалих зразків поведінки на свідомому рівн є те, що вони не належать свідомому рівню психіки. Довготривалі зразки поведінки містяться в несвідомому або в довготривалій пам'яті. Це схоже на зрізання бур'яну на поверхні грунту. Сад виглядає гарно деякий час, але бур'ян проростає знову. Але коли зміни проведені на несвідомому рівні, негативна поведінка викорчовується разом з корінням, так що вона більше ніколи не проросте.

Гіпноз

Ви коли-небудь пересувались автомобілем і дивувались, як доїхали до магазину, тому що не памятали жодної деталі того, як керували автомобілем? Або запускаючи свій комп'ютер, думали, що за роботою пройшла лише година, а потім дивувались, куди зникла більша частина дня? Це приклади виникнення природнього гіпнотичного трансу, який ми усі неоднаразово переживаємо протягом дня.

Гіпноз є формальним інструментом для досягнення думок несвідомого і подальшого їх скеровування на підтримку запланованої цілі. Гіпнотизера слід розглядати як провідника чи гіда у вашій подорожі до свого несвідомого. Він може вказати на чудові місця у вашій психіці, які ви можете відвідати, якщо захочете. Гіпнотизер створює безпечне, розслабляюче середовище і підготовлює клієнта до зустрічі зі спокійною глибиною несвідомого мислення. Для більшості клієнтів гіпноз постає як найглибший рівень релаксації, який вони коли-небудь переживали.

Потім гіпнотизер пропонує несвідомому розуму клієнта допомоготи в його потребах. Він допомагає клієнту розслабитись і сконцентруватись внутрішньо, а потім дає несвідомому нові установки для задоволення тих потреб, які назріли у клієнта. І тому що уява є невідємною частино несвідомого розуму, гіпнотизер допомагає клієнту яскраво уявити свої потреби та досягнуті цілі в майбутньому, що може спричинити надзвичайно позитивні результати.

Гіпнотизер мусить розділяти всі сеанси відповідно до специфічних потреб клієнта. Звичайний сеанс може тривати від 15 хв. до 1 год. Часто використовується спокійна музика або натуральні звуки, які які створюють тихий приємний фон. Деякі гіпнотизери можуть запропонувати вдягнути навушники, що дозволить їм змішати музику і голос, блокуючи інші подразники, які можуть заважати процесу релаксації. Ідеальним є варіант, коли клієнт повертається додому з підкріплюючим аудіозаписом пройденого сеансу.

Яке рішення прийняти?

Гіпнотизер сам по собі не створює позитивні здорові зміни в середині вас за допомогою гіпнозу - пам'ятайте, що ви теж втягнуті в цей процес! Ви вибираєте, чи опускатись на пений рівень релаксації, чи прийняти навіювання, чи використовувати уяву, що сприяє вашому успіху. Гіпноз є також визнаним інструментом, який можна використовувати самому для себе. Від його використання не буває негативних наслідків, взаємодії з іншими лікарськими засобами, не потрібно жодних рецептів, відсутня алергічна реакція. І якщо ви знаєте техніку, вона ваша на решту життя.

Немає коментарів: